pátek 8. února 2008

Papírové čarování v 3D provedení


Někteří možná zahlédli pár zajímavých obrázků z našeho tvoření v Ostravě. Ráda bych se podělila o způsob, jakým se dají tyhle věci dělat. A je jedno, jestli tuto techniku použijete na přáníčko nebo vytvoříte třeba rámečky jako jsou ty níže zobrazené.
Při tvorbě těchto obrázků je využita tzv. 3D technika. Určitě jste se s ní již někde setkali. Principem je, že se různé kousky obrázku podlepí hmotou, která je hrubší než běžný hrubý papír a tím kousky z obrázku vystoupí a dělají ho trojrozměrným. Jako lepící hmota se často používá oboustranná lepící pěnová páska na koberce, ale pokud máte doma kousek lepenky (třeba z krabice od bot), bude to rovněž úplně stačit.
Tento návod zahrnuje 3 různé ptáčky. Původně šlo o pouhá přáníčka, ale přišlo mi škoda, že jsou tak pěkné obrázky potom někde schované. Proto jsem je vložila do rámečku a pověsila na zeď. Stejným způsobem můžete tvořit jiná zvířátka, kytky, písmena apod.

Na vámi zvolený papír (ať jednobarevný nebo vzorovaný) vytiskněte 1. stranu šablony (bude brzo následovat).

Vystřihněte kruh s ptáčkem tak, že někde bude kus černé siluety ptáčka přečnívat. Viz. obrázek.

  1. Na bílý papír vytiskněte šablonu na straně 2 a dle těchto šablon si z jiných barevných nebo vzorovaných papírů vystřihněte vnitřní těla ptáčků a křidélka.

Z dalšího barevného nebo vzorovaného papíru vystřihnete obdélníky pro pozadí obrázku. Jejich velikost se bude odvíjet od velikosti vámi zvoleného rámečku, kam budou ptáčci umístěni.


Jakmile máte všechny polotovary hotové, můžete začít slepovat. Nejprve nalepte elipsu s černým ptáčkem doprostřed pozadí. Pak na místo černého ptáčka nalepte kousek lepenky. Dbejte na to, aby byl kousek menší než je vystřižené tělo ptáčka. Poté můžete na lepenku nanést trošku lepidla a na ni přilepit vystřižené tělo ptáčka a na to hned i křidélko.


Černou tenkou fixkou ptáčkovi namalujte oko.


Potom stačí obrázek vložit do rámečku a pověsit.

Žádné komentáře: